Vänskapsbanden knöts på bussresan

Vissa möten med nya människor kan innebära att det skrivs nya kapitel i livet. Så var det när Lars Lundquist träffade Ove och Monica Törnqvist vid ett middagsbord i Tyskland. Sedan dess planerar trion alltid sina Scandoramaresor tillsammans.

– Vi har ”connectat” väldigt bra och Lars humor livar verkligen upp stämningen, säger Monica.

Ove och Lars i Wales 2017.

Sommaren 2015. Scandoramas buss är på väg mot Skottland och har på vägen dit parkerat för natten i tyska Essen. Kungälvsborna Ove och Monica Törnqvist har just slagit sig ned vid ett bord på en mysig restaurang. Sommarkvällen är alldeles ljummen och solen har precis börjat gå ner över staden. Medan makarna Törnqvist kikar i sina menyer kommer en annan resenär, Blekingebon Lars Lundquist, fram och frågar om han kan slå sig ned hos de två. Den enkla frågan ska öppna dörrarna till en ny vänskapsrelation – och resekonstellation.

– Det sa klick och sedan den middagen höll vi en plats åt Lars vid vårt bord under resten av resan, berättar Monica.

Fastnade för bussresor
Ett par år före det där fina mötet vid middagsbordet, hade Lars fattat tycke för konceptet med guidade bussresor.

– Jag hade gått i pension och ville ha något att göra på somrarna. Under min första guidade bussresa insåg jag att man träffar massor av folk redan på bussen, att man har en duktig reseledare med sig och att man ges möjlighet att gå ut och äta med hela resegänget. Konceptet passade mig perfekt, berättar Lars.

Har roligt tillsammans
Skottlandsresan varade i tretton dagar och blev en riktig dundersuccé. Den nybildade trion fick bland annat se lite av Holland, Belgien, Frankrike och London på vägen ner, uppleva den hänförande utsikten över Loch Ness och beskåda den pampiga militärparaden Tattoo till säckpipornas mäktiga toner. Redan på vägen hem började vännerna diskutera nästa resa. Den gick till Lake District i Wales med sina karaktäristiskt rundade grönklädda kullar, betande får och klara sjöar. Därefter gjorde Ove, Monica och Lars ytterligare ett par bussresor tillsammans, innan de tvingades ta en paus under pandemin. Alla tre finner det allra trevligast att resa tillsammans.

– Lars är en härlig människa med samma ”goa” humor som vi gillar. Och så tycker han om havet, precis som vi, säger Monica.

– När vi satt och pratade under vårt första möte visade det sig också att min systers man har jobbat på samma ubåt som Lars. Det var häftigt. Sen har Lars lärt oss detta med browhisky också, säger Ove och skrattar.

– En sådan hör till. Det innebär alltså att man skålar tillsammans när vi åker över Öresundsbron, tillägger Lars.

Monica och Ove på väg över Öresundsbron.

Starka vänskapsband
För Lars del har mötet med Ove och Monica inneburit en ny trygghet varje gång han packar resväskan.

– Man vet vad man kan förvänta sig på ett helt annat sätt när man har resesällskap, jämfört med att åka ensam. Och efter alla resor känner vi varandra väl och är trygga i varandras sällskap. Det är en härlig känsla och det underlättar för alla, säger Lars.

– Vi är ju redan två, men numera känns det som att Lars bara ska vara med, säger Monica och skrattar. Vi har ”connectat” väldigt bra och Lars humor livar verkligen upp stämningen under resorna. Varje gång vi träffas känns det som att vi har känt varandra hela livet.

Cotswolds näst ut
Om trion har en ny resa på G, nu när pandemiläget har förbättrats? Svar: ja.

– Vi har redan bokat en resa till Cotswolds och Kent, där vi särskilt ser fram emot att se de idylliska engelska stenbyarna där många kriminaldeckare är inspelade, säger Lars.

Efter Cotswoldsresan lär trion följa det som numera kan kallas för en rutin.

– När Scandorama har skickat ut sin nya resekatalog hörs vi alltid och diskuterar vilka resor vi finner mest intressanta. När vi har tagit ett beslut är det alltid tävling om vem som har anmäler sig snabbast, säger Monica.

Knyt kontakter – trion tipsar

Lars: Gör inte för stor grej av att ta kontakt med folk. ”Hej, vem är du?” räcker. Sedan brukar samtalet naturligt glida in på resan och vad man har för förväntningar på den, det är ju något alla har gemensamt. Känn av läget, vissa vill umgås och andra kanske hellre vill vara för sig själva.

Monica och Ove: Vi är öppna och spontana personer och tycker det är roligt att prata med folk. Därför sätter vi oss ibland vid lite större middagsbord där det finns plats för fler. Med ett öppet sinne kan man knyta nya kontakter som berikar resan – och livet.

Lars: Vissa tänker säkert att man inte kan resa ensam, men det är helt fel! Umgänget börjar redan i bussen och det ges massor av chanser att prata med folk under resan. När jag åkte till Rom tillsammans med min brorsdotter och en vän till henne, var det en ensam kille som hängde med oss. Det var jättetrevligt och han hade dessutom varit i Rom förut och kunde tipsa om bra restauranger.