”Det finns inget bättre yrke”

Som hand i handske. Ungefär så skulle man kunna beskriva hur bussföraryrket passar Christian Fohlman. Vi har träffat den positive 38-åringen som anser att han har världens bästa jobb.

Som liten grabb drömde han om att köra lastbil. Men av olika anledningar startade Christian Fohlmans yrkesbana i restaurangbranschen – där han blev kvar i tio år. Efter ytterligare några år inom kundtjänstyrket började barndomsdrömmen göra sig alltmer påmind. Till slut var det dags att agera.

– Jag har alltid varit intresserad av att ratta olika fordon och 2016 sökte jag äntligen till bussförarutbildningen på Komvux i Malmö. Efter fem månaders utbildning anställdes jag på Bergkvarabuss och fick inledningsvis köra linjetrafik där. Jag har aldrig ångrat mitt val för en enda sekund, försäkrar Christian, när vi möter honom på Bergkvarabuss depå i Malmö.

En vanlig arbetsdag
Klockan är nio och Christian har just skjutsat ett 50-tal elever i årskurs 4–9 till tre olika skolor i Malmöområdet. Arbetsdagen som skolskjutsförare startade kl. 06.30 här på depån i Malmö, då Christian som vanligt kontrollerade bussen utvändigt och invändigt. Nu väntar en period med så kallade mellankörningar som exempelvis kan gå till badhuset eller till andra skolor där eleverna har slöjd eller musik. Vid skoldagens slut ska Christian se till att barnen kommer hem tryggt och säkert igen, en efter en. Klockan 16.30 är arbetsdagen till ända och då ska bussen vara städad och parkerad i depån.

– Det är ju rätt många barn i bussen så det tog ett tag att lära sig namnen på allihop. Men nu vet jag i alla fall vad de flesta heter. De är verkligen jättetrevliga och snälla. På eftermiddagarna kan det bli lite stökigt ibland, efter att de har suttit stilla i skolan merparten av dagen. Men då får man påminna dem om att ta det lugnt, säger Christian, som även upplyser eleverna om att alla ska ha bälte under resorna.

 

Körningar utomlands
Under Christians fem år som bussförare har han utöver linjetrafik och skolskjuts också fått köra en del beställningstrafik. Under två vintersäsonger skjutsade han skidåkande ungdomar fram och tillbaka till Frankrike.

– Man körde ner ett gäng, sov på hotell, och tog med sig ett annat gäng tillbaka. Det var ofta härlig stämning i bussen på vägen ner minns jag, men ofta knäpptyst på vägen hem, haha! Jag rattade även en av fem bussar då vi skjutsade ner medarbetare till ett företagsevent i Berlin. Att köra beställningstrafik är en genre för sig – men ack så trevlig, säger Christian och utvecklar:

– Jobbet blir nästan som en livsstil, eftersom man har dygnsvila i länderna man åker till. Mina kollegor som kör för Scandorama får även skjutsa resenärerna till de utflykter som görs på respektive destination. Förarna får då ofta möjlighet att vara med på själva utflykten, vilket jag vet att många uppskattar mycket.

Möter alla med ett leende
Christian anser att en bussförare bör vara social, glad och trevlig. Själv försöker han alltid hälsa på alla resenärer med ett leende. Skolbarnen utgör inget undantag.

– Jag hälsar alltid glatt på eleverna och ibland frågar jag även hur de har haft det i skolan så man lär känna dem lite grann. Om man är trevlig själv brukar folk vara trevliga tillbaka – barn som vuxna. Ibland får jag teckningar av eleverna och till terminsavslutningarna händer det att de vill ge mig presenter också. Det är fint, säger Christian.

Efter att ha prövat lite olika yrken tidigare i livet, känner 38-åringen att han har hittat hem bakom ratten på sin Mercedes Tourismo 15 RHD.

– Det finns inget bättre yrke, inte för mig i alla fall. Jag har frihet under ansvar, får komma ut och se mycket om dagarna och träffar massor av trevliga människor. Det blir aldrig segt så att man sitter och sneglar på klockan eller så, utan allt flyter på i en jämn rytm, säger Christian och fortsätter:

– Sen är det trevligt att det finns möjligheter att variera sig med exempelvis beställningstrafiken. Ibland kör jag ungdomslag till olika matcher och cuper runtom i Sverige, de resorna är också väldigt trevliga. Som bussförare får man vara med på ett hörn och ta del av stämningen i både med- och motgång.

 

Vill du bli kollega med Christian? 

Om du är nyfiken på bussföraryrket, surfa då in på Transportföretagens webbplats. Där kan du läsa mer om hur du blir bussförare och vad som kännetecknar yrket.

Lediga tjänster hos Bergkvarabuss hittar du här!