Bergkvarabuss sprider ljus i Stockholm, Göteborg och Malmö

Lussebuss

På söndagseftermiddagen den 13 december med start kl. 14:00 kommer Bergkvarabuss, tillsammans med andra bussbolag, att medverka i en kortege och lysa upp gatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bergkvarabuss bidrar med ca 30 st. turistbussar och totalt kommer ett hundratal bussar att medverka från olika bussbolag.

Det är branschorganisationen Sveriges Bussföretag som arrangerar luciamanifestationen #Lussebuss för att sprida hopp i vintermörkret och sätta fokus på hur viktig den kommersiella busstrafiken är i Sverige.

På grund av coronakrisen står nästan alla bussar parkerade hemma på sina garageplatser. Vanliga år kör bussarna seniorföreningar till kultur- och besöksmål, företag till julbord och kundevent och idrottslag till jul- och nyårscuper. Coronakrisen har drabbat bussbranschen hårt.

”Vi på Bergkvarabuss och våra kollegor i branschen som jobbar med turistresor och beställningstrafik har drabbats mycket hårt av pandemin. Hela verksamheten går på sparlåga och vi längtar efter att få fylla turistbussarna med resenärer igen. Vi ser fram emot att delta i den gemensamma luciamanifestationen nu på söndag för branschens framtid” säger Jennie Glantz, Affärschef skol- och beställningstrafik, Bergkvarabuss

Bussbranschen är bland de hårdast drabbade sektorerna. Utöver de breda stöd som regeringen beslutat behövs även riktade stöd för särskilt drabbade branscher, som det stöd för avställda bussar som Sveriges Bussföretag lanserade redan i april. Det skulle stötta bussföretag som drabbats hårt av krisen och ge dem möjlighet att klara sig genom pandemin.

”Flera av regeringens krisstöd är bra men behöver stärkas, utvecklas och förlängas fram till sommaren eller så länge som pandemin pågår. Dessutom behöver de kompletteras med riktade stöd även till den oerhört hårt drabbade turistbussbranschen. Det finns annars en risk att delar av bussbranschen försvinner och därmed en viktig del av transportinfrastrukturen”, avslutar Anna Grönlund, branschchef och vice vd på Sveriges Bussföretag.

 

Färdvägar och kartor: https://www.transportforetagen.se/om-oss/vara-branscher/sveriges-bussforetag/kampanjer-och-event/lussebuss/

 

För kontakt och ytterligare information:

Simon Sandberg, Pressansvarig, Bergkvarabuss

+46 76 76 29 896

simon.sandberg@bergkvarabuss.se

 

Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag

+46 70 61 27 174

anna.gronlund@transportforetagen.se