Bergkvarabuss först i Sverige med eldrivna bussar i regiontrafik

Med start i mitten av december kommer Bergkvarabuss, som första bussbolag i Sverige, successivt sätta fullelektriska regionbussar i drift. Trafiken utförs på uppdrag av Skånetrafiken och omfattar regionbusslinjer i Malmöregionen.

     

Sveriges första eldrivna regionbuss. Fotograf: Mikael Leijon

Ladda ned pressfoton här.

 

Den tekniska utvecklingen i den svenska kollektivtrafiken går just nu mycket snabbt och med ett stort fokus på omställning från fossila drivmedel till andra, hållbara drivmedel. Det är dock först nu som tekniken kommit så långt att den möjliggör långväga bussresor med fordon som drivs helt och hållet med el.

–  Som ett av Sveriges största bussbolag är det viktigt för oss att vi är med och leder utvecklingen inom branschen, vilket detta är ett bevis på. Kollektivtrafiken i Sverige är en viktig aktör i den klimatomställning vi behöver göra i samhället och jag är stolt över att Bergkvarabuss är med och bidrar i detta” säger Per Thorsell, VD på Bergkvarabuss.

Fordonen som möjliggör den säkra, hållbara och bekväma regionbusstrafiken kommer från fordonstillverkaren BYD och elen som kommer att användas för att ladda fordonen utgörs till 100% av el märkt med Bra Miljöval.

–  För oss är det viktigt att vi levererar en säker, trygg och bekväm resa till våra kunder. Det är dock lika viktigt att vi som bussbolag tar ansvar för hela miljöaspekten kring resandet med våra fordon. Att elen som används för att ladda våra eldrivna bussar kommer från certifierade källor som exempelvis. vattenkraft och vindkraft är en självklarhet för oss” säger Olof Sjöstrand, Kvalitets- och miljöchef på Bergkvarabuss.

 

Fordonsspecifikation 

Fabrikat: BYD

Modell: BYD B15 – lågentré

Längd/bredd/höjd: 14,775 x 2,550 x 3,270 mm

Kapacitet: 55 stolar + 1 flexyta

Drivmedel: El

Storlek batteri: 563 kWh

Räckvidd: > 300 km/laddning

Laddning: Depåladdning. Laddare max 120 kW, buss max 2 x 100 kW

Tid laddning: 3:30 h vid 120 kW

Miljöfördelar: Inga avgasutsläpp, hög energieffektivitet, låg bullernivå, lågt underhållsbehov

Övrigt: 2st Sit-Safe barnstol i varje buss

 

Presskontakter

Simon Sandberg, Kommunikationsansvarig, Bergkvarabuss
Telefon: +46 76 76 298 96
Mail: simon.sandberg@bergkvarabuss.se

Diana Barbosa, Marketing Executive, BYD Europe
Mail: diana.barbosa@byd.com